12 Nisan 2014 Cumartesi

Ispanaklı Pasta Ispanaklı Kek


Çok uzun zamandır güncellemiyorum blogu, nerelerdesin diye soran çok, güncellemediğim bu uzun zaman boyunca bile takipçilerime yenileri eklenince biraz vicdan yaptım açıkçası:) ben yazmasam bile takibe alanlar var, haksızlık etmeyip paylaşımlarda bulunmakta fayda var...

Bu uzun sessizliği bir pastayla bozalım ki tatlı yiyip tatlı konuşalım;)

Tarif çok sevdiğim arkadaşım Tuğba'dan, herkesin çok beğendiği bir lezzet olunca ben de kayınvalidemin günü için yaptım. Harfiyen uyulduğunda süpriz yaşanmayacak bir tarif diye düşünüyorum çünkü kek konusunda çok başarısız olan ben bile yaptım:) Aşağıda sağ altta görmüş olduğunuz Tuğba'nın ıspanaklı pastası...




 Geçen hafta Eskişehir' den dönerken annemin bahçeden topladığı mis gibi ıspanaklarla bu pastayı yapmalıydım... Tek tek istifleyip bu kadar düzenli koyduğu ıspanakların bir vazodan sonra en çok pastaya yakışacağını düşündüm:) bir kısmını yemeklik doğrayıp buzluğa kaldırdıktan sonra kalanını pasta için kullandım. Hatta bunun için 1 bardak yeterli olduğundan diğer 1 bardak ıspanak püresi de buzlukta böylece mevsimi geçse de 1 kez daha bu pastadan yapabilirim:))

 gelelim tarife;

 Kek için

2 su bardağı un (ve fazladan 1 yemek kaşığı un)
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pişirildikten sonra püre haline getirilmiş ıspanak (ben yağsız, seramik tavada kavurdum, çok pişmesine de gerek yok rengi koyulaşınca bıraktım)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket DAMLA SAKIZLI VANİLYA (damla sakızı kesinlikle çok yakışıyor, sevmiyorsanız tabiki normal vanilya kullanabilrsiniz...)
1 paket kabartma tozu

Krema için

3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1,5-2 yemek kaşığı nişasta
1/2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin

1 su bardağı süt ve 1 poşet krem şanti

Arzuya göre damla çikolata veya muz

Pastaya ilk olarak ıspanağı hazırlamakla başlayabiliriz, yıkanıp temizlenen ıspanaklar gelişi güzel doğranarak yağsız teflon yada seramik tavada kendi suyunda pişirilir yada kavrulur diyebiliriz. Haşlanarak yapılan tarif de var bir fark olacağını sanmıyorum,bu şekilde kavrularak yapılan tarifte kesinlikle içinde ıspanağın kokusunu duymuyorsunuz. Ispanaklar koyu yeşil olduktan sonra rondoda püre haline getiriyoruz. Bir pasta için 1 su bardağı püre yeterli.

Keke başlamadan önce, 1 su bardağı soğuk sütle 1 poşet kremşantiyi çıraparak diğer kremayla karıştırmak için kremşantiyi buzdolabında bekletebiliriz.

Kek konusunda tarif verebilecek en son insanım aslında ama bunda bir kaç noktaya birden dikkat ettiğimden belki de hiç sorunsuz pişti, kabardı ve kalıptan kolayca çıktı:) Yumurtayı 1-2 saat önceden dolaptan çıkarmıştım, şekerle birlikte yaklaşık 5 dakika mikserle çırptım. daha sonra kalan malzemeleri ilave ederek tahta kaşık yardımıyla karıştırmaya devam ettim. Kelepçeli kalıbımı sıvı margarin (Becel) ile yağlayıp biraz un serpiştirdim ki yapışmasın;) Keki kalıba boşalttıktan sonra (kabı tamamen sıyırmak için silikon spatulayı kullanın yıkanmış kadar temiz oluyor, 1 damlası bile kapta kalmıyor;)  170 derece ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirdim.

Kek fırında pişerken kremayı hazırlayabiliriz. 3 su bardağı süte, un, nişasta ve şekeri karıştırarak muhallebi kıvamını alana dek pişiriyoruz. Burda tabiki kıvamını ve şeker miktarını arzunuza göre artırıp azaltabilirsiniz. Piştikten sonra 1 paket vanilyayı ve 1 kaşık tereyağı ekliyoruz ama benim gibi paketi açtığınız gibi tereyağı kremanın içine atmayın, bir bakın tereyağ tuzlu mu tuzsuz mu! Mesela benimki tuzluymuş ama biraz daha şeker ilave ederek o tadı bastırdım:D Bu pişirdiğimiz kremayı arada karıştırarak soğutuyoruz, sonra da buzdolabındaki kremşantiyle birleştirerek mikserle çırpıyoruz. İşte krema hazır...

Pişen keki ortadan ikiye bölüyoruz, orta kısımlarından biraz tırtıklıyoruz (dekor amaçlı kullanılacak), istediğiniz kadar iç kısımlardan parçalar koparabilirsiniz. Daha sonra tabanın üzerine kremadan bolca sürüyoruz. Burada isteğinize göre damla çikolata serpiştirebilirsiniz, muz dilimleyebilirsiniz yada sadece krema haliyle de bırakabilirsiniz. Üstünü diğer parçayla kapattıktan sonra yine kremadan dökerek heryerini kremayla kapatıyoruz. Kekin iç kısmından kopardığımız yeşil kek parçalarını rondodan geçirip antep fıstığı görüntüsüne kavuşturduktan sonra pastamızın üzerine serpiştiriyoruz. Hımmm ne kadar da çok antep fıstığı kullanmış demelerini istiyorsanız bol bol dökün:P İşte bu kadar;) Bu işlemleri servis tabağınızda yapmanızı öneririrm. Bittikten sonra kenarlarını temizlersiniz biter gider, pasta zarar görmemiş olur...

Arkada görünenler çok sevdiğim ıslak kurabiyeler, tarif  Hayat Cafe' den

Tarif vermek çok zor iş valla yemek bloggerlarını öper, saygılarımı sunarım:)


11 yorum:

  1. ablam cok yapar guzel yappar *-*

    banada beklerım sevgıler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ablanızın da ellerine sağlık;) takipteyim:))

      Sil
  2. ellerine sağlık canım çok lezzetli görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, azıcık zahmetli ama lezzetli!

      Sil
  3. ohhh gözümüz gönlümüz açıldı canım benim hoşgeldin :))
    instagramdan takip etsekte bloğun tadı ayrı. Umuyorum ve yapmayı çok istediğim tariflerden :)
    ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu yazı senin için:)) instagram çok tembelleştirdi, daha sık yazmayı istiyorum ben de...

      Sil
  4. Neyse ki ig var da seninle ordan olsa biraz özlem gideriyoruz:)))
    harika bir tarif ee bide memleket- anne ıspanağı ile yapılmış! tadı bir ayrı olmuştur:)))
    ellerine sağlık cnm Es es'den sevgiler sana!

    YanıtlaSil
  5. Sitenizi ilgiyle takip ediyorum. Benim siteyede sizi beklerim. sitem: www.propvpserverlar.com
    Metin2 pvp serverler,
    pvp serverler,
    pvp serverlar

    YanıtlaSil
  6. canım çekiliş düzenledim bekliyorum ;) http://www.pembekanatliperi.blogspot.com.tr/2014/06/ilk-cekilisime-davetlisinizzz.html

    YanıtlaSil
  7. http://hayatyenidendevamediyor.blogspot.com.tr/?m=1 blogumu yeni açtım okursanız sevinirim :))

    YanıtlaSil

değerli yorumunuz için teşekkürler:))